FN som arbetslats

Ända sedan jag var liten har jag velat jobba på FN. Givetvis har jag även varit medlem i den lokala FN-föreningen och gått alla kurser som erbjudits.

När jag skulle göra lång praktik under min internationella gymnasieutbildning så lyckades jag få praktikplats på FN i New York. Det var genom goda kontakter jag lyckades kan man säga. Eftersom jag fick stå resa och boende själv så hade jag sparat länge för att ha pengar till det, men min farmor hjälpte också. Jag tänker gå direkt in på de saker jag fick lär mig under veckan, väldigt mycket intressant information. Fler än 39.700 personer är anställda vid Förenta nationerna (FN) i 193 medlemsländer världen över.

Vad krävs?

Klot
Fler än 39.700 personer är anställda vid Förenta nationerna (FN) i 193 medlemsländer världen över

Samtidigt som organisationen är mest känd för fredsbevarande, konfliktförebyggande och humanitär hjälp, finns det många sätt FN bidrar till ett globalt samhälle. Från hållbar utveckling och energiförnyelse till flyktingskydd, katastrofhjälp och bekämpning av terrorism fokuserar FN på ett brett spektrum av frågor för att skapa en mer enhetlig värld. Att arbeta för FN kan sträcka sig från att fungera som utländsk hjälparbetare som hjälper syriska flyktingar till att arbeta som programdirektör i New York med att utveckla en global operationsstrategi. Eftersom jag ville starta min karriär genom att arbeta för FN så fick jag en slags guide till allt man behöver veta, från den föredragna utbildningen till de bästa färdigheterna som krävs för att lyckas i organisationen.

Först, vad som är  bra att veta är vilken utbildning man behöver. Varje position inom FN har olika utbildningskrav. Vissa positioner kräver endast en kandidatexamen eller mindre, medan andra kräver en magisterexamen, doktorsexamen eller professionell examen. Graden kan förbättra din branschkompetens genom att hjälpa dig att fokusera på globala frågor, vare sig det är genom konfliktlösning eller genom att studera vad diplomater gör.

Med en magisterexamen får du avancerad kunskap som kombinerar globala och interkulturella teorier, forskningsmetoder och unika metoder för att undersöka internationella frågor. Dina kurser kan hjälpa dig att förbereda dig för internationellt fokuserade positioner inom FN, från att analysera utvecklingsländernas investeringsportföljer till iscensättning av håliga debatter och lära sig konsten att skriva författanden från ambassadörer. Du kommer att utvärdera flera synpunkter på samtida sociala frågor och utvärdera globala utmaningar inom internationell politik, ekonomi, säkerhet eller diplomati, alla relevanta områden som överensstämmer med FN.

Till exempel är professorerna ofta politiker, diplomater  och ambassadörer som har arbetat runt om i världen. Detta kan hjälpa dig att bredda ditt nätverk och ge dig möjlighet att träffa människor med olika bakgrund och utöka dina karriärmöjligheter.

Efterfrågade färdigheter

Beroende på vilken roll du har valt kan din bakgrund variera. I många positioner letar FN-rekryterare vanligtvis efter följande grundläggande färdigheter:

Interpersonella färdigheter, det inkluderar thydlighet i tal och skrift. Effektiva kommunikatörer lyssnar aktivt till andra och svarar på ett professionellt sätt. De klargör förväntningarna genom att ställa frågor och samla in relevant information innan de fattar ett beslut. Anställda som arbetar för FN anpassar också sitt språk, ton och innehåll för att matcha deras avsedda publik.

Kreativitet: Denna kärnkompetens inkluderar att vara flexibel gentemot nya program, tjänster eller tekniska behov, till exempel att implementera nya sätt att lösa problem. Kreativa anställda som arbetar för FN letar efter innovativa lösningar för att förbättra livet för de i nöd. De försöker också aktivt förbättra nuvarande program, övertyga sina medarbetare att överväga nya idéer och ta beräknade risker när de löser uppgifter.

Respekt för mångfald: Anställda i FN behandlar människor med alla bakgrunder med respekt och värdighet. De uppskattar olika synpunkter och visar kontinuerligt denna förståelse i dagliga uppgifter och beslutsfattande. De undersöker ofta sina egna fördomar och beteenden för att undvika stereotyp, och de diskriminerar inte någon enskild eller grupp.

Lagarbete: Denna värdefulla kompetens består av att samarbeta med andra för att uppfylla eller överskrida organisatoriska mål. Anställda respekterar sina teamkamrats idéer och expertis och de fortsätter att lära av andra.

Planering och organisation: Anställda som arbetar för FN utvecklar tydliga mål som överensstämmer med organisationsstrategin. De identifierar lämpliga uppgifter för att uppnå och anpassa prioriteringar efter behov.

Lagarbete
Lagarbete

Kvällskul

Mina dagar var fulltecknade men kvällarna då? Eftersom jag inte dricker alkohol så valde jag bort att hänga på någon bar som ånga andra. Istället valde jag att upptäcka New York till fots, och då mest Brooklyn där jag bodde och inte så mycket av Manhattan. Brooklyn är verkligen en mysig plats där jag kände mig hemma direkt, allt var som man ser det på tv, fast mysigare.

Visst fanns det också kvällar när jag inte orkade gå ut, men då stannade jag inne istället. Jag hade inget wifi i lägenheten jag hyrde genom airbnb så därför var det uteslutet att streama film. Istället upptäckte jag en ny hobby, att spela på mobilen. Ordlekar som frågelekar blandades med spänning på pokerstarscasino. Egentligen förstår jag inte att jag inte tänkt på det tidigare, att spela poå mobilen. Det var ett bra sätt att koppla bort alla tankar för en stund. För trots att praktiken var jätterolig så var det tufft också.