Inflytelserika politiker i Sverige

I riksdagen finns det idag åtta partier. I spetsen på var parti finns en eller flera personer som agerar frontfigur för partiet och blir en personifiering av partiets ståndpunkt. För partiet är inte bara den politiska inriktningen, kunskapen och målsättningen viktig utan även att kandidaten har engagemang, utbildning och karisma för uppdraget. Dessa partiledare kan ses som Sveriges mest inflytelserika politiker idag. 

Partiledare och språkrör

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är uppvuxen i Sollefteå kommun. Han är utbildad svetsare och studerade 1,5 år på socialhögskolan i Umeå.  Löfven har varit medlem i Socialdemokraterna sedan han var 13 år, varit fackföreningsledare och engagerad i globaliseringsfrågor. Löfven har lett partiet sedan 2012.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson är uppvuxen utanför Eskilstuna. Kristersson har studerat företagsekonomi och nationalekonomi vid Uppsala universitet. Kristersson var ordförande för Moderata ungdomsförbundet. Han jobbade från 1991 med frågor såsom familjepolitik, migration och integration på positioner som riksdagsledamot, vice-ordförande för moderaterna Stockholm och som finanskommunalråd i Strängnäs kommun. Sedan 2014 har Kristersson varit moderaternas partiledare.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, från Sölvesborg, har lett partiet sedan 2005. Åkesson har läst diverse kurser på Lunds universitet och var tidigare medlem i Moderat skolungdom, vilka han lämnade 1995. Inom Sverigedemokraterna har han varit verksam som ordförande för programkommissionen och inom uppdrag på PR-enheten.

Annie Lööf är partiledare för centerpartiet sedan 2011. Lööf är uppvuxen utanför Värnamo och engagerade sig inom partiet under gymnasietiden. Hon läste juridik vid Lunds universitet och avlade sin juristexamen samtidigt som hon var riksdagsledamot. Lööf har varit aktiv inom olika utskott, bland annat konstitutionsutskottet, finansutskottet, justitieutskottet och arbetsmarknadsutskottet.

Jonas Sjöstedt är vänsterpartiets partiledare och kommer ifrån Göteborg. Sjöstedt var tidigare engagerad inom Kommunistisk ungdom. Sjöstedt har arbetat med elevorganisationen i Stockholm, varit redaktör för Röd Press samt montör på Volvo Lastvagnar. I samband med EU-valet 1994 engagerade Sjöstedt sig inom vänsterpartiet och blev 1995 invald i Europaparlamentet. 2010 blev han riksdagsledamot och 2012 partiledare.

Kristdemokraternas partiledare är sedan 2015 Ebba Busch Thor. Busch Thor kommer ifrån Uppsala där hon studerat freds- och konfliktkunskap. Hon har arbetat som kommunpolitisk sekreterare och Kristdemokratiska ungdomsförbundets vice ordförande. Hon har varit med i partistyrelsen sedan 2013.

Jag Björklund kommer från Skene och är sedan 2010 Liberalernas partiledare. Han var under sin ungdom engagerad i elevstyrelsen. Efter en karriär inom militären blev Björklund andra vice ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund. Han har varit kommunfullmäktige i Stockholms stad, skolborgarråd, oppositionsborgarråd, skolminister och vice andra ordförande för partiet.

Miljöpartiet leds av språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Fridolin är uppvuxen i Hässleholms kommun och var unde uppväxten medlem i Grön Ungdom. Fridolin har varit fackligt aktiv inom SAC Syndikalisterna som antirasistisk kampanjledare. Fridolin har även arbetat med TV4 och Kalla fakta samt skrivit flera böcker. Isabella Lövin kommer ifrån Helsingborg och är tidigare författare och journalist. Lövin har studerat vid Stockholms universitet. 2008 gick hon med i Miljöpartiet och blev 2010 en av två ledamöter i Europaparlamentet. Fridolin blev språkrör 2011 och Lövin 2016.

Vad är det som gör att just dessa personer figurerar som partiernas ansikten utåt. Är det deras erfarenheter eller utstrålning? Oavsett så har de en viktig position där deras misstag kan få ett partis trovärdighet att falla och deras retorik kan få människor att vilja ändra sina värderingar. Därför är partiledarna av Sveriges mest inflytelserika politiker.