Malcolm X – del 1

Som afroamerikansk ledare, civilrättsaktivist och minister artikulerade han begreppen ras och svart nationalism på 1950-talet och 60-talet. De flesta vuxna har hört talas om hans tal “I have a dream”.

Bakgrund

Malcolm X föddes 19 maj 1925 och avled den 21 februari 1965. Han var en stark kämpe för mänskliga rättigheter och framträdande svart nationalistledare som tjänstgjorde som talesman för Nation of Islam under 1950-talet och 1960-talet. Till följd av hans ansträngningar växte Nationen of Islam från endast 400 medlemmar vid den tidpunkten han släpptes från fängelse 1952, till 40 000 medlemmar 1960. Han var vältalig, passionerad och en naturlig talare som kunder inspirera. Malcolm X uppmanade svarta att avvisa rasismens bojor på det sätt som var nödvändigt. Den passionerade civila rättighetskämpen bröt med gruppen strax före han blev mördad, 21 februari 1965, på Audubon Ballroom på Manhattan, där han just skulle hålla ett tal.

Utsatt för rasism redan i barndomen

Malcolm X föddes i Omaha, Nebraska, som det fjärde av åtta barn för hemmafrun Louise och predikanten Earl Little.Hans far var även en aktiv medlem av det lokalavdelningen för Universal Negro Improvement Association och ivrig supporter till den svarta nationalistiska ledaren Marcus Garvey. På grund av Earl Little’s civilrättsaktivism utsattes familjen för ofta trakasserier från vita supremasistgrupper, inklusive Ku Klux Klan och Black Legion. Faktum är att Malcolm X utsattes för rasism redan innan han föddes. Hans mor berättade för honom senare att en grupp från Ku Klux Klan hade samlats utanför deras en en kväll när hon var gravid. De skanderade, hotade, viftade och sköt i luften med sina gevär samtidigt som de genom rop försökte tvinga ut hans far. Trakasserierna fortsatte när Malcolm X var fyra år gammal och lokala Ku Klux klan-medlemmar krossade alla fönster i familjens hus. För att skydda sin familj tvingades Earl Little flytta med dem från Omaha till Milwaukee, Wisconsin, 1926 och därefter till Lansing, Michigan, 1928.

Familjens hus sattes i brand

Men den rasism som familjen stötte på i Lansing visade sig vara ännu större än den i Omaha. Strax efter att Littles flyttade in satte en rasistisk mob deras hus i brand 1929.Såväl brandkår som polis, samtliga vita, kom för att bara stå och titta på när huset brann ner till marken, de vägrade att göra någonting. Därefter flyttade Earl Little till East Lansing där han åter igen byggde ett nytt hem för sin familj. Bara två år senare hittades Earl Little´s döda kropp liggande över ett spårvagnsspår. Trots att familjen visste att han blivit mördad av vita supremasister han länge fått dödshot från så agerade inte polisen. De meddelande officiellt att Earl Little dött i en olycka på gatan och därför kunde familjen heller inte få ut den stora livförsäkring som han hade tecknat för att ändå kunna försörja sin familj i händelse av sin död. Mamma Louise hämtade sig aldrig från chocken och sorgen över sin makes död. Några år senare blev hon inlagd på ett mentalsjukhus och där blev hon kvar i 26 år. Barnen splittrades och blev placerade i olika fosterhem.