Malcolm X – del 2

1938 sparkades Malcolm X ut ur skolan och skickades istället till ett ungdomshem i Michigan. Det vita paret som drev hemmet behandlade honom bra, men i sin självbiografi skrev han att han behandlades mer som en “rosa pudel” än en människa. Han gick på Mason High School där han var en av bara några få svarta studenter. Han var en bra student och klasskamraterna utsåg honom till klasspresident.

Du kan aldrig bli advokat”

En vändpunkt i Malcolm Xs barndom kom när hans engelskalärare frågade honom vad han ville bli när han växte upp och han svarade att han ville bli advokat. Hans lärare sa: “Ett av livets första behov är att vi ska vara realistiska … du måste tänka på någonting du kan vara … varför tänker du inte på snickeri?” I och med det uttalandet så tydliggjordes det att det inte fanns någon mening i att ett svart barn utbildade sig så följande år slutade han skolan, 15 år gammal.

Flyttade till sin syster

Efter att ha slutat skolan flyttade Malcolm X till Boston för att bo hos sin äldre halvsyster Ella. Han sa om henne: “Hon var den första riktigt stolta svarta kvinnan jag någonsin hade sett i mitt liv. Hon var tydligt stolt över sin mycket mörka hud..” Ella hjälpte honom att skaffa ett jobb med att putsa skor på Roseland Ballroom. Men när han var ute på egen hand på gatorna i Boston blev Malcolm X bekant med stadens kriminella. Han fick ett annat jobb som kökshjälp på Yankee Clipper-tåget mellan New York och Boston och hamnade djupare in i ett liv av droger och brott. Sportig och flamboyant i kritstreckrandiga kostymer besökte han nattklubbar och blev känd för att begå brott för att finansiera sin livsstil.

Tid i fängelse

1946 arresterades Malcolm X för stöld och dömdes till tio års fängelse. För att klara tiden i fängelse så läste han ständigt och slukade böcker från fängelsebiblioteket i ett försök att kompensera för de år av utbildning som han aldrig fick. Där kom han i kontakt med Nation of Islam och konverterade innan han släpptes 1952.Vid tidigt 1960-tal hade Malcolm X framträtt som en ledande röst för en radikaliserad vinge av Civil Rights Movement, som presenterade ett filosofiskt alternativ till Martin Luther King Jr.s vision om ett rasintegrerat samhälle som uppnåtts med fredliga medel. 1963 blev Malcolm X djupt desillusionerad när han fick veta att hans hjälte och mentor hade kränkt många av sina egna läror. Bland annat utomäktenskapliga affärer som lett till barn. Malcolms svåra känslor, i kombination med Muhammeds vrede över Malcolms okänsliga kommentarer om mordet på John F. Kennedy, ledde Malcolm X att lämna Nation of Islam 1964. Precis när Malcolm X verkade gå in i en ideologisk omvandling med potential att dramatiskt förändra civilrörelsen, blev han mördad. Den 21 februari 1965 klev han upp på scenen för ett tal på norra Manhattan när flera män rusade upp och började skjuta en massa skott. Malcolm X blev förklarad död på ett närliggande sjukhus strax efteråt.

Tre medlemmar av Nation of Islam dömdes för ordet.