Svenska kungafamiljen

Alla vet att de finns där, de syns titt som tätt i media och i olika tillställningar. Men de är mycket mer än en kungafamilj. De har sina områden som de är extra engagerade i och som de lägger mycket tid och arbete på.

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia

Kung Carl XVI Gustaf föddes 30 april 1946 och hans föräldrar var arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla av Sachsen- Coburg- Gotha. Kungen är även hertig av Jämtland. Han har fyra äldre systrar; Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina. Drottning Silvia föddes i Heidelberg i Tyskland 23 december 1943 och hennes namn innan hon blev drottning var Silvia Renate Sommarlath. De träffades 1972 och har varit gifta sedan 1976.

Drottningens engagemang ligger i humanitära frågor, speciellt områden som rör barn som är utsatta och behandling av demenssjuka. Kungens engagemang ligger i natur och miljöfrågor och han är ordförande i Världsnaturfonden WWF.

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria är den äldsta i syskonskaran och föddes 14 juli 1977 och hon är hertiginna av Västergötland. Hon är Sveriges nästa tronföljare och blir då den första kvinnliga regenten i ätten Bernadotte.  Kronprinsessan träffade sin make Prins Daniel 2001 och 2009 så förlovade de sig. Året efter vigdes de i Storkyrkan i Stockholm. Tillsammans har de två barn: prinsessan Estelle som föddes 2012 och prins Oscar som föddes 2016.

Kronprinsessan Victoria har studerat vid bland annat Yale University där hon studerade statsvetenskap och historia. Kronprinsessans största engagemang ligger i frågor som rör kris och konflikthantering men också biståndsarbete och fredsfrämjande arbete. 2016 utsågs hon till ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål i agenda 2030.

Prins Carl Philip

Prins Carl Philip är mellanbarnet i skaran och han föddes 13 maj 1979 och han är hertig av Värmland. Han är den fjärde i ordningen att ta över kronan, efter Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar. Han gifte sig med prinsessan Sofia 2015 och de har tre barn tillsammans: prins Alexander född 2016 och prins Gabriel född 2017.  

Prins Carl Philip
Prins Carl Philip

Han har utfört värnplikten och genomgick en utbildning till båtchef. 2002 var han fänrik, 2007 blev han kapten och 2014 befordrades han till major. Prinsen har ett djupt intresse inom konst och design och han har studerat grafisk design under två års tid på Forsbergs skola och hösten 2006 fortsatte han studier inom samma spår: foto och bildredigering. Då hade han en praktikplats på National Geographic Society i Washington D.C. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har en stiftelse som arbetar för att motverka mobbning, sprida kunskap om dyslexi och förhindra näthat. Vill man vara med och stötta detta arbete kan man besöka deras hemsida.

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine är den yngsta i skaran och föddes 10 juni 1982 och hon är hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon gifte sig med Herr Christopher O’Neill år 2013 och de har tillsammans tre barn. Prinsessan Leonore född 2014, prins Nicolas född 2015 och prinsessan Adrienne född 2018.

Prinsessan har haft en praktik på UNICEF:s högkvarter i New York där hon blev insatt i humanitära frågor. Områden hon arbetade inom var bland annat barn på institution och sexuellt utnyttjade barn. Prinsessan är engagerad i frågor som rör barn och är verksam i World Childhood Foundation där hon är medlem i den svenska styrelsen och i styrelsen i USA är hon hedersmedlem. Hon är även verksam i Min stora dag som arbetar med att ge svårt sjuka barn en önskan som går i uppfyllelse.

Det finns mycket att berätta om kungafamiljen och de händer nya saker hela tiden. De har ett stort engagemang för det som de gör och tillsammans vill de göra världen till en lite bättre plats att leva på.