Svenska statsministrar

En statsminister var något som kom till år 1876. Det skedde när posten som justitie statsminister delades upp i två. Det blev då statsminister och justitieminister istället. Den första statsministern som blev vald i Sverige var Louis De Geer. Han var verksam mellan åren 1876-1880. Partiet var Oberoende liberal. Sitt franska namn kom från hans far, Gerhard De Geer. Louis var aktiv inom politiken redan innan delningen som justitie statsminister så det var egentligen bara titeln som ändrades. Louis avled 78 år gammal på sin gård i Skåne. Den nästa statsminister som blev vald år 1880 var Arvid Posse. Han stod för Lantmannapartiet och föddes i Malmö år 1820 och var verksam som statsminister mellan åren 1880-1883. Han var förutom politiker även greve och godsägare. Han började sin politiska bana 1856 som riksdagsman och sedan fortsatte det bara fram tills han blev statsminister. Han var gift två gånger och fick fyra barn. Arvid Posse avled år 1901 i Stockholm. Efter Arvid Posse blev det då Carl Johan Thyselius som tog posten som statsminister. Partiet var Oberoende konservativ. Han styrde så Sverige mellan åren 1883–1884. Han gjorde det på uppdrag av Oscar 11:s begäran. Men endast för ett år framåt. Därefter kom så Oscar R. Themptander som stod för Oberoende liberal. Han blev vald år 1884 då han nyss hade fyllt 40 år. Därmed var han den yngste som blivit vald till statsminister. Han fick tre barn i sitt äktenskap. Han var också född i Stockholm och blev kvar där fram till sin död 1897. Statsminister var han från maj 1884 och till februari 1888. Därefter kom Gillis Bildt till makten.

Gillis Bildt
Gillis Bildt

Partiet här var Oberoende konservativ. Göteborg var Gillis födelseort och han föddes år 1820. Han regerade i ett år och åtta månader som statsminister. Han hade stora framgångar inom det militära innan han gav sig in i politiken. Han fick tre barn i sitt äktenskap. En dotter och två söner. Han avled år 1894 och bodde då i Stockholm. Efter Gillis Bildt som statsminister kom Gustaf Åkerhielm och tog över statsminister rollen. Han verkade mellan åren 1889 och 1891. Hans parti hette Protektionistiska majoritetspartiet. Det var ett parti som fanns i Sverige mellan åren 1888-1911. Gustafs tid varade inte heller så länge. Ett år och nio månader var tiden han satt som regerande statsminister i Sverige. Han lämnade posten ofrivilligt efter ett yttrande som uppfattades som militärt hotfullt gentemot Norge. Han avled i Stockholm år 1900. Vald till ny statsminister efter Gustaf blev då Erik Gustav Boström. Han föddes 1842 i Stockholm.

Gustaf Åkerhielm
Gustaf Åkerhielm

Han var även godsägare och riksdagsman i både första och andra kammaren innan han blev vald till statsminister. Han var den förste statsministern till att sakna erfarenhet från högre statliga ämbeten samt avsaknaden av en akademisk utbildning. Men han lyckades ändå skaffa sig ett stort anseende under tiden som statsminister under åren 1891-1900. Partiet han stod för var Lantmannapartiet. Han gifte sig 1871 och i sitt äktenskap fick han sex döttrar och en son. Erik Gustav Boström avled år 1907.

Nuvarande statsminister

Vår nuvarande statsminister, Stefan Löfven, valdes i oktober 2014. Partiet är Socialdemokraterna. Han föddes 1957 i Aspudden i Stockholm. Gift med Ulla Löfven. Inga barn.